Naar boven ^^^

U leest: Cardiff: Bizarre uitgaansavonden

Dagblad de Pers / Reportages

Cardiff: Bizarre uitgaansavonden

juni 2010

Elke zaterdagnacht verandert de hoofdstraat van Cardiff in een slagveld van dronken Britten. Kots, bloed en heel veel rare outfits

Het dronken playboykonijntje staat te kosten in een hoek. Verderop staan twee mannelijke nonnen kebab te eten. Een cowgirl heeft haar hakschoenen in haar hand en leunt op Sponge Bob. Cardiff op zaterdagnacht is een soort psychedelische Alice in Wonderland. Honderden Britten gieten zich vol met alcoholshots en bier, de meeste verkleed voor vrijgezellenfeestjes.

Cardiff heeft een reputatie, de weekenden hier gaan er hard aan toe. Het is niet de enige Britse stad waar mensen los gaan, maar door de ligging is het een hoofdstad voor wilde weekenden voor iedereen uit Wales. Bovendien concentreert het binge drinken, heel veel heel snel drinken, zich in één straat, waardoor de chaos aan het eind van een zaterdagavond goed te zien is. 

Het begin

Om acht uur wordt St Mary Street afgezet voor verkeer en begint het druk te worden. Het regent niet meer, maar een koude wind waait door de kleine zijstraten vanaf de River Taff. Groepjes mannen wandelen lallend over straat. In King George, een pub in een zijstraat van St Mary Street, staan twintig aangeschoten playboy konijntjes. Ze zijn in Cardiff voor Susans vrijgezellenfeestje. Susan, midden dertig, heeft net als haar vriendinnen een diadeem met roze, pluizige oortjes op haar hoofd en een roze staartje op haar korte, zwarte rokje geplakt. Om haar schouder hangt een dik lint met ‘Bride to be’. Ze is kapster en moeder van een tweeling, ze trouwt volgende maand. Samen met negentien vrienden en familieleden is ze uit haar dorp Merthyr Titvil naar de hoofdstad gekomen voor een wilde avond. Vier shots hebben ze op per persoon, en heel veel wijn. De avond begint pas.

Boeren

Overdag is de hoofdstad van Wales een vrolijke stad, met een groot kasteel, victoriaanse huizen in kleine winkelstraatjes en een enorme universiteit. In het totaal wonen er iets meer dan 300.000 mensen, in het weekend komen daar tienduizenden feestvierders bij. Vanaf een uur of tien gonst St Mary Street van de uitgaansgeluiden. Er wordt hard gelachen, verderop klinkt een sirene, voor de populairste disco`s staan rijen kletsende meisjes zonder jas.

Paul (24) werkt in een Ierse pub aan de rand van de uitgaansstraat. “Van februari tot oktober is het hier altijd druk in de weekenden. Er komen veel ehm,” hij kijkt even om zich heen. “Er komen veel boeren uit dorpjes naar de stad.” Soms wordt het agressief. Elk weekend wordt er wel gevochten en lopen er dronken, bebloede mannen door St. Marystreet. “We zijn er elk weekend druk mee,” zegt een agent zaterdagavond. Meer wil hij niet kwijt. Behalve politie, ambulances en uitsmijters houden ook taxiwachters een oogje in het zeil. Russel en Luke staan in gele hesjes bij de rij taxi’s en zorgen dat mensen veilig de auto instappen. “Ze liggen op straat tussen curry en lege blikjes bier,” vertelt Luke (42). “Maar we mogen ze niet overeind helpen. Als ze dan uit onze handen slippen en hun hoofd stoten, zijn wij verantwoordelijk. Ze moeten zelf die taxi instappen.”

Valse wimpers

“Het is heerlijk!” legt de Ierse Alanna (21) uit. “Je weet dat je helemaal naar de klote gaat op zo`n avond en daar doe je het voor.” Samen met haar vriendin Stacey (ook 21) woont ze drie maanden in de jeugdherberg van Cardiff. De twee Ierse studenten lopen een trimester stage op een Vrije School in Wales. Door de week werken ze best hard, zeggen ze. En in het weekend gaan ze uit. Elke vrijdag en zaterdagavond staan ze uren voor de spiegel, dat hoort bij het ritueel. “Hoge hakken, panty, jurkje.” Stacey loopt haar vaste outfit na. “Dan een flinke laag make-up, soms nep wimpers, lippenstift, oorbellen, ketting, armbanden.” Ze gaat niet om mannen te scoren. “Het gaat om het dansen, om het gevoel dat je alles los laat.” Ze lacht. “Het is de kater waard.”

Dronken worden is niet duur. Een pint bier kost tussen de £1,20 en £2,50, shots kosten vaak niet meer dan twee pond, met forse aanbiedingen als je er heel veel tegelijk koopt. Nieuwe wetten moeten binnenkort een einde maken aan deals die het bingedrinken aanmoedigen. Twee shots voor de prijs van een, de “tandartsstoel” (ga zitten, hoofd naar achter en de tequila wordt naar binnen gegoten) of ongelimiteerd drinken voor een vaste prijs, worden verboden.

Na 24:00

De zaterdagavond in Cardiff wordt steeds ruiger. In het midden van de straat trekt een meisje haar vriend weg bij een dreigend gevecht. Om vijf over twaalf staan zeven playboykonijntjes beteuterd buiten een pub op een winderige hoek. Ze mogen niet naar binnen, ze zijn te dronken. “Er is niks aan als we niet naar binnen mogen,” zegt eentje. “Het is een bijzondere avond voor ons, waarom mogen we er niet in? We zijn niet dronken, onze schoenen knellen, daarom wankelen we zo.”

Uitsmijter Marc van O`Neills pub kent de smoezen. “Het is heel simpel. Als ze te dronken zijn, komen ze de pub niet meer in. Pubs kunnen anders hun vergunning verliezen.” Mark is al 23 jaar uitsmijter in Cardiff en ziet er ook zo uit. Hij is lang, breed, in het zwart gekleed, heeft een oortje in en ruikt naar aftershave. “Ik heb de zaterdagavonden wilder en wilder zien worden,” vertelt hij. “Er werd altijd al veel gedronken hoor, maar de vrijgezellenfeestjes nemen toe. En er zijn meer vrouwen die uitgaan, wat weer meer mannen aantrekt en meer nieuwe clubs.”  Zijn collega houdt een jongen tegen die ondersteund wordt door twee vrienden omdat hij niet meer op z’n benen kan staan.

Slagveld

En dan, als je denkt dat het ergste achter de rug is, gaan de eerste clubs dicht en stromen hun dronken gasten de straat op. Om twee uur s`nachts is St Mary Street een slagveld van afval, ingestorte Britten, ruziezoekende dronkenlappen, wankelende meisjes in veel te korte rokjes op blote voeten, hakschoenen in hun hand. De politie en de uitsmijters houden alles in de gaten en aan het begin en eind van de straat staan ambulances klaar.

De straten ruiken naar gebraden kip en hamburgers. Bij de Fish and Chips shop staat een pinguïn met een blikje bier in zijn ene hand en een frietje in zijn andere. Een man is in elkaar gezakt tegen de muur naast hem. De straat ligt vol McDonalds papiertjes, plastic bakjes en lege blikjes. In de goot ligt een diadeem met roze, pluizige oortjes.