De Schoolschrijver

Ik ben Schoolschrijver in Schiedamen vind het geweldig. Stichting de Schoolschrijver zet kinderboekenschrijvers in om leerlingen op basisscholen te motiveren meer te lezen en te schrijven. ‘Kinderen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid. Ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen,’ aldus de site van De Schoolschrijver. In mijn eerste jaar als Schoolschrijver merkte ik dat het waar was. Een half schooljaar lang gaf ik een keer per week les in de groepen 5 van OBS De Peperklip in Schiedam. Daarnaast kreeg elke andere klas op school een uur les en was er een workshop voor de docenten. De kinderen van mijn vaste klassen lazen de boeken uit waar ik een stukje uit voorlas, schreven hele verhalen, lieten gedichtjes achter in de Schoolschrijf-brievenbus. Dit jaar hoor ik bij OBS de Taaltuin. 

De Schoolschrijver heeft ook een maandprogramma  waarvoor ik een les heb ontwikkeld en een filmpje opnam. Tijdens dit programma krijgt een klas vier lessen van schrijvers op het digibord, met bijpassende opdrachten. Ook hierdoor gaat het lezen en het schrijven extra leven voor de kinderen. 

De Volkskrant liep een ochtend op De Peperklip in Schiedam mee en schreef daar deze reportage over. Daarnaast foto's van drie boeken die de kinderen uit het halfjaarprogramma schreven.