Het Ministerie

Nina is een avontuurlijk meisje dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om om stiekem gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Hij hoopt dat het ministerie hem kan helpen om dit op te lossen. Nina besluit om samen met Alfa, haar beste vriendin, Ruben zelf te gaan helpen, aangezien zo’n ministerie natuurlijk niet echt bestaat. Maar dankzij Ruben en zijn stokoude, blinde buurvrouw ontdekken ze dat ze zich daarin vergissen: er heeft wel degelijk een Ministerie van Oplossingen bestaan. Ze kunnen zelfs meehelpen aan het opnieuw oprichten ervan, als Sophia hun geheim tenminste niet ontdekt…

Het Ministerie van Oplossingen is voor kinderen van 10 jaar en ouder. Uitgeverij van Goor. De prachtige cover is gemaakt door Mark Janssen die ook de kleine illustraties bij elk hoofdstuk maakt. Recensies over het Ministerie van Oplossingen vind je hier. Het boek heeft inmiddels al een tiende druk gekregen. Dat betekent dat er steeds weer nieuwe kinderen zijn die het kopen, al meer dan twaalfduizend in totaal! 

In het tweede deel van het Ministerie van Oplossingen kunnen Nina, Alfa, Ruben en mevrouw Vis niet wachten om stiekem problemen op te gaan lossen. Maar zodra ze hun nieuwe Ministerie-computer aansluiten, krijgen ze een knipperende melding. Voor ze verder kunnen moeten ze de laatste openstaande zaak uit 1953 oplossen: de zaak van de vermoorde huisbaas en de verdwenen Van Gogh. Ze gaan meteen aan de slag, maar hoe los je als elfjarige een moord van vijfenzestig jaar geleden op? Hoe vind je een gestolen tekening van Vincent van Gogh terug? En dan worden ze ook nog achtervolgd door Zilvermannen. Recensies over dit boek, dat uitkwam in februari 2018, staan hier. Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh krijgt na de zomer een tweede druk. 

Op de site van de Leukste Kinderboeken staat een puzzel over het boek.

 Hier praat ik bij Middag aan de Maas van Radio Rijnmond over het boek.

Ik werk nu aan een derde deel van het Ministerie van Oplossingen. Als alles goed gaat, komt dit boek in 2019 uit (in mei ofzo).