Naar boven ^^^

U leest: Pepperspraycop en de muppets

HP/De Tijd

Pepperspraycop en de muppets

november 2011

In de eeuwigdurende cyclus van nostalgische populariteit, is het de beurt aan de Muppets. De pluizige wezens beleven een grote revival. Ze fungeren in een bioscoopfilm over twee fans van de Muppetshow die alle poppen weer bij elkaar brengen. De film is net uit in Amerika, wij Nederlanders moeten er om duistere redenen op wachten tot februari. Maar de opleving reikt verder dan de film, modeontwerpers laten zich inspireren door Miss Piggy (roze stilleto’s) en kermit de kikker (groene gympen) en zijn er door Muppets geïnspireerde  ringen en make up.

Ook heel inspirerend is John Pike, ofwel Pepperspraycop. Twee weken terug, bij een vreedzaam protest van studenten op de campus van de Universiteit van California, sprayde Pike routineus pepperspray in de ogen van de demonstranten. Tik Pepperspraycop in en u ziet hem inmiddels overal zijn iconische ding doen. De mollige agent spuit ongeïnteresseerd peper in de ogen Harry Potter, Snoopy, Jezus, Doornroosje, Rosa Parks, The Beatles, Stephen Hawking. Hij wandelt langs de auto van JFK en spuit hem in het gezicht, was erbij tijdens de maanlanding, wandelt door werk van Munch, Hopper, Davinci en Picasso.

Een inspirerende internethit van een andere orde is de IJsvinger des Doods. Dit is een ijspegel onder het poolijs, die als een bevroren bliksemflits naar de zeebodem groeit. Het is het BBC-team van überbioloog David Attenbourough gelukt het natuurverschijnsel op film vast te leggen en de hele wereld vergaapt zich aan de beelden. Zoute pekel druppelt door het dikke ijs heen het water in en vormt daar een ijspegel die reikt tot aan de zeebodem. Daar aangekomen, doodt hij elk levend wezen door bevriezing. Kleine zeesterren krabellen verward over de bevroren zeebodem om dan voor altijd stil te staan. Het is een kwestie van tijd voordat iemand John Pike pepperspray in hun oogjes laat spuiten.