Kinderkrant

de Krant van Oost

Zo'n tien kinderen, tussen de acht en twaalf jaar, kwamen wekelijks bij elkaar in het Nelson Mandela Centrum in Gouda Oost (Oosterwei) om samen een kinderkrant te maken. Vier jaar lang gingen we samen de wijk in, interviewden de groenteboer, buurtbewoners en de bewaker bij de Lidl. De kinderen bedachten de vragen, schreven de artikelen en maakten de foto's, ik maakte er een krant van. 

De (kinder)Krant van Oost heb ik opgericht in november 2011. De kinderen leerden bij de krant (die een oplage had van 750-1000) wat een reportage is, hoe je iemand vragen stelt, hoe je een artikel het beste kunt beginnen, wat een goede kop maakt. 

Het Wijkteam Oost subsidieerde de krant, we maakten gebruik van een lokaal en de computers van het buurthuis, een pedagogisch medewerker hielp bij het begeleiden van de kinderen. De lokale bureaucratie heeft me regelmatig tot wanhoop gedreven en de kinderen waren soms wild, maar toch is dit een van de leukste projecten die ik ooit heb gedaan. (Vrijwillig trouwens.) 

Hier de krant van juli 2015, met daarin het verslag van ons bezoek aan het Algmeen Dagblad, de uitslag van de speeltuinentest en een column over op kamp Hier de krant van september 2014 - Met een artikel over buren, over huiswerkbegeleiding en interviews over snoep.

Hier de krant van oktober 2013 - Met een artikel over de kledingbeurs, een interview met de nieuwe wijkagenten Kamal en Lily en een interview met Niels van sport.Gouda.

Hier de krant van juli 2013 - Met een reportage over de speelgoedbank, een gedicht over de middelbare school en een gesprek met Fatiha van het gezondheidscentrum.

Hier de krant van januari 2013 - Met een interview met burgemeester Mans, een column over de PortiekPortiers en foto's van de sloop van de huizen aan de Verzetslaan.

Hier de krant van september 2012 - Met een artikel over de bibliotheek en hoe het is er te werken, op reportage in Joy XL en gedichten over roken en over het weer.

Hier de krant van mei 2012 - Met een reportage over de winkels van Oosterwei, twee columns over naar de middelbare school gaan en een interview met wijkagent Co.

Hier de eerste krant, januari 2012 - Met een verslag van hoe het als meisje is om even hangjongere te zijn, een grote speeltuintest en een column over wildplassers.