Het Ministerie van Oplossingen
Eeuwenlang loste het Nederlandse Ministerie van Oplossingen problemen op. In het diepste geheim. Dat hadden alle Ministeries van Oplossingen ter wereld met elkaar afgesproken: ze konden hun taak alleen uitvoeren als niemand ervan afwist. Maar de ambtenaren vertelden anderen over hun werk en het Internationale Genootschap van Oplossingen doekte het Nederlandse Ministerie daarom in 1953 op. Alleen de jonge, brave ambtenaar Janneke Vis mocht het opnieuw oprichten, als ze drie zaken zou oplossen. In het geheim, natuurlijk.
Er ging vijfenzestig jaar voorbij. Janneke Vis richtte geen Ministerie op. Ze werd juf en ze werd blind en ze werd steeds ouder.
Alles verandert als haar negenjarige buurjongetje Ruben een brief schrijft aan het Ministerie van Oplossingen. Hij kent haar verhalen en hij heeft een probleem: hij wordt gepest. De postbode die de brief moet bezorgen, weet niet wat hij ermee moet doen. Maar zijn elfjarige dochter Nina wél. Samen met haar beste vriendin Alfa helpt ze Ruben. En daarna proberen Nina, Alfa, Ruben en de 89-jarige Janneke Vis het Ministerie van Oplossingen opnieuw op te richten.
Het Ministerie van Oplossingen is voor kinderen van 9 jaar en ouder, uitgegeven bij uitgeverij van Goor. Er zijn nu vier delen, die staan hieronder. De prachtige covers zijn gemaakt door Mark Janssen die ook de kleine illustraties bij elk hoofdstuk maakte.
Het Ministerie van Oplossingen
Nina is een avontuurlijk meisje dat niet van stilzitten houdt. De brief voor Het Ministerie van Oplossingen die haar vader mee naar huis neemt, móet ze dan ook lezen. Hij is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door Sophia en haar vriendinnen. Nina en haar beste vriendin Alfa besluiten om Ruben te gaan helpen, aangezien zo’n Ministerie natuurlijk niet echt bestaat. Dankzij Ruben en zijn stokoude, blinde buurvrouw mevrouw Vis ontdekt ze dat er wel degelijk een Ministerie van Oplossingen heeft bestaan. Nina en haar vrienden kunnen zelfs helpen bij het opnieuw oprichten ervan, als ze drie problemen van andere mensen oplossen. In het geheim.
Dit boek kwam uit in 2016, stond op de tiplijst van de Kinderjury en heeft inmiddels een tweeëntwintig ste druk; er zijn er al bijna 45.000 van verkocht. Het boek is vertaald naar het Turks, het Ests en het Italiaans.
Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen van Gogh
In het tweede deel van het Ministerie van Oplossingen kunnen Nina, Alfa, Ruben en mevrouw Vis niet wachten om problemen te gaan oplossen. Maar zodra ze hun nieuwe Ministerie-computer aansluiten, krijgen ze een knipperende melding; voor ze verder kunnen moeten ze de laatste openstaande zaak van het vroegere Ministerie oplossen. In 1953 werd een huisbaas vermoord en daar is een onschuldige man voor opgepakt. Zijn familie heeft hier nog altijd last van, dus de moord moet worden opgelost. Bovendien is er sinds de dag van de moord een tekening van Vincent van Gogh kwijt. De kinderen gaan meteen aan de slag, maar hoe los je als elfjarige een moord van vijfenzestig jaar geleden op? En dan worden ze ook nog achtervolgd door Zilvermannen, de vijand van het Ministerie.
Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh (2017) kreeg deze zomer een negende druk.
Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis
Een fossiel, een glinsterend schrift, een antieke sjaal… Nina en Alfa vinden merkwaardige schatten op school. Die komen uit een huis in het bos dat zo vol met spullen staat, dat de deur niet meer opengaat. Het is huis is van de vader van de meester van groep 3, die geen idee heeft hoe hij het moet opruimen. Nina, Alfa, Ruben en de stokoude mevrouw Vis en Tirza de Vries twijfelen geen seconde: dit is een zaak voor het Ministerie van Oplossingen! Dat huis moet leeg, zo snel mogelijk. Maar tussen de rommel liggen de schatten van de eigenaar, een uitvinder. En érgens in huis liggen bovendien de aantekeningen over zijn grote uitvinding. Terwijl de kinderen hard aan het werk gaan, luisteren de Zilvermannen ze af. Die uitvinding, die willen ze ook wel…
- Dit boek kwam in mei 2019 uit, er is een zevende druk.
Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen
We helpen iedereen, niet alleen wie we aardig vinden. Dat is een van de strenge regels van het eeuwenoude Ministerie van Oplossingen, dat anoniem de problemen van andere mensen oplost. In de praktijk valt die regel de elfjarige Nina niet mee. Want het Ministerie probeert de problemen van Ralf op te lossen, een jongen die altijd zó kwaad en onaardig doet, dat Nina hem helemaal niet wíl helpen.
Maar Ralf is ook een jongen die het ontzettend zwaar heeft door de moeizame scheiding van zijn ouders. Het gaat steeds slechter op school, hij slaat kinderen op het voetbalveld en de enige vriend die hij nog heeft, wil dat hij dingen gaat stelen. De andere leden van het Ministerie, Alfa, Ruben, Kai, de oude dames Vis en Tirza, vinden dat ze iets voor hem moeten doen. En Nina? Nina doet mee. Met tegenzin. Het Ministerie van Oplossingen staat voor misschien wel het lastigste probleem tot nu toe: hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt?
Dit boek kwam uit in november 2020, inmiddels is er een vijfde druk.
Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht
Al vijfendertig jaar staat de Haviksburcht leeg. Volgens de buurtbewoners in de Zwitserse heuvels spookt het er. Maar is dat wel zo?
Een paar kilometer verderop wordt de Internationale Conferentie voor alle Ministeries van Oplossingen ter wereld gehouden. Daar ontmoeten Nina, Alfa, Ruben, Kai en mevrouw Vis de veertienjarige Elin van het Zwitserse Ministerie. Zij neemt de kinderen mee naar de Haviksburcht. Als ze bewijzen dat het er niet spookt, kunnen er weer mensen wonen. Ze gaan direct op zoek naar een logische verklaring voor alle enge verschijnselen. Maar waarom krijgt Nina steeds kippenvel als ze de verlaten burcht binnen gaat? En wat is er aan de hand op de conferentie, waar de volwassenen steeds bozer op elkaar worden?
Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht is een spannend verhaal over een spookachtige legende, met een vleugje internationale samenwerking, minstens één achtervolging én natuurlijk Zwitserse chocolademelk.
De omslag en de tekeningen zijn opnieuw van Mark Janssen.
Het Ministerie van Oplossingen en het dagboek van Benjamin Silver
De leden van het Ministerie van Oplossingen krijgen het dagboek van Benjamin Silver in handen, de man die in de negentiende eeuw de Zilvermannen oprichtte, de grote vijand van het Ministerie. Het is een geheim boekje, dat alleen Zilvermannen kennen. Nina, Alfa, Ruben, Kai, mevrouw Vis en Tirza verbazen zich over de spannende reis die Benjamin maakte. Maar er is iets met het dagboek…
Dit keer gaan de leden van het Nederlandse Ministerie van Oplossingen achter de Zilvermannen aan in plaats van andersom. Wat is er met ze aan de hand? En wat heeft het met het Ministerie te maken?
De omslag en de tekeningen zijn opnieuw van Mark Janssen.
Alle illustraties in de boeken zijn gemaakt door Mark Janssen. Op zijn website vind je nog veel meer prachtig werk