Schoolschrijver

Stichting de Schoolschrijver zet kinderboekenschrijvers in om leerlingen op basisscholen te motiveren meer te lezen en te schrijven. Ik ben vijf jaar Schoolschrijver geweest op basisscholen in Schiedam. Een half schooljaar lang geef ik een keer per week les in een aantal vaste klassen, daarnaast krijgt elke andere klas op school een les en is er een workshop voor de docenten. In de vaste klassen kwam een kist te staan met vijfentwintig boeken uit de bieb van vijfentwintig verschillende schrijvers. Elke les las ik uit een paar boeken een stukje voor en altijd wilde er wel iemand het boek vervolgens lezen. De kinderen bedachten hoofdpersonen, schreven verhalen en lieten gedichtjes achter in de Schoolschrijf-brievenbus. 

De Schoolschrijver heeft ook een maandprogramma waarvoor ik een les heb ontwikkeld en een filmpje opnam. Tijdens dit programma krijgt een klas vier lessen van schrijvers op het digibord, met bijpassende opdrachten, en (soms) een vijfde les van een schrijver in de klas. Ook hierdoor gaat het lezen en het schrijven extra leven voor de kinderen. 

De Volkskrant liep een ochtend op De Peperklip in Schiedam mee en schreef daar deze reportage over. voor Vrij Nederland schreef ik zelf dit stuk.