[Dit is een blogje van februari 2014]

Soms, op een saaie, druilerige dag, hoor ik een stelling langskomen die ik letterlijk neem. Ik ben geen taalpurrist, om dat punt te maken heb ik het woord zelfs verkeerd geschreven. Maar ik ben wel een letterlijknemer. 

Vorige week ging het om staatssecretaris, inmiddels ex, Weekers. Zijn belastingdienst was te laat met het uitkeren van toeslagen waardoor mensen in serieuze problemen kwamen. Ik ben de laatste die mensen in de  kou wil laten staan, zei hij. En, ik ben de laatste die mensen wil beschuldigen.
Dus. Stel dat we iedereen in de hele wereld op een rij zouden zetten, gesorteerd op hun intentie mensen in de kou te laten staan. Vooraan de psychopaten en zij die geld verdienen aan de verkoop van warme jassen en bontmutsen. Tegen het eind van de lange stoet komen de medewerkers van het Leger des Heils, de paus, medewerkers van hulpdiensten in besneeuwde gebieden. Sint-Bernard honden. En daarna, als aller-allerlaatste, Frans Weekers.
Daarna hergroepeert diezelfde rij zich op basis van de neiging mensen te beschuldigen.

Bij ‘dat is echt het allerergste wat me kan gebeuren,’ moet ik regelmatig mijn tong afbijten [Niet letterlijk]. De laatste keer dat ik het hoorde ging het om de verwachting van een gemene vraag bij een wiskundeproefwerk. Een rotvraag bij een proefwerk het ergste wat je kan gebeuren? Ten eerste zou het hele proefwerk vol kunnen zitten met rotvragen, dat is al een stuk erger. Vervolgens zijn er erg veel scenario’s met pijn, ziekte, aardbevingen, oorlog en haaien die erger zijn.
Roest, het ergste wat je auto kan overkomen. Nee hoor. Een stoomwals.
Laatst hoorde ik een vriendin een andere vriendin geruststellen, vlak voor een zenuwslopende date. 'Ach, het ergste wat je kan overkomen is dat je een saaie avond hebt.'
Nietes! NIETES!
Het ergste wat je kan overkomen is dat hij je meelokt naar zijn huis en je een half jaar in de kelder bewaart (levend), waar je omringd door ratten op je kop hangt. Of het ergste dat je kan gebeuren is dat in het hele café waar je hebt afgesproken de pest uitbreekt. Builenpest. Waardoor de boel wordt afgesloten; jullie worden opgeofferd voor de volksgezondheid. Of dat je date een gezochte terreurverdachte blijkt te zijn die net wordt opgepakt, waardoor ook jij wordt meegenomen naar een geheime gevangenis van de CIA waar je pas over tien jaar, oud en verbitterd, uit kunt ontsnappen.

Mag ik ook nog even wijzen op ‘dat is het vieste wat bestaat?’  Dan gaat het namelijk zeer zelden over verrotte maden met oogvocht, maar eerder over al te droge parmaham of allerhande koolsoorten.

Verkeerd gebruikte stellingen zijn echt het stomste van de wereld.