[Een blogje van januari 2014]

Als Sanne niet had gehoest, was hij niet uitgeschoten met zijn boor.
Vanmorgen lag ik bij de kaakchirurg, blauw lapje over mijn gezicht, stroompje bloed achterin m’n keel, pijnloos maar niet per se heel aangenaam. Met m’n ogen dicht probeerde ik aan andere dingen te denken dan het ritmische hakken in mijn bovenkaak, maar ik werd onderbroken door de Medische Commentatorstem. Deze stem stippelt vreselijke medische paden voor me uit en laat me weten wanneer ik ze insla. De dodelijke bacterie drong binnen bij de allerlaatste handelingen van de kaakchirurg.

Ik vrees de kleine zaken, die je even opmerkt en dan weer vergeet maar die je leven blijven beïnvloeden. De schuld daarvoor ligt volledig bij fictie. Films waarin het beeld wordt stopgezet zodat de commentator kan vertellen wat de implicaties zijn: Hier maakte John een cruciale fout, if he had known..
Iris liet een grote kans liggen..
Of je ziet dat als de hoofdpersoon een halte eerder was uitgestapt, ze de man van haar dromen wél had ontmoet.

Ik las ooit een kort verhaal van Tolstoj, de Dood van Ivan Ilyich en daar zat het ook in, zo’n gemene lotsbepaling die de verteller weet en de vertolker niet. Ivan stoot zich tijdens het ophangen van een gordijn. De verteller deelt mee dat dit het begin van het einde is, dat onschuldige duwtje in zijn zij. Er schiet iets los, het had met zijn nieren te maken, en dat leidt uiteindelijk tot een infectie en zijn eenzame sterfbed.
Ik heb regelmatig een commentator meewandelen die me probeert te waarschuwen voor dit soort scenario’s. Wij allemaal wel eens denk ik. Als Sanne die avond geen CSI was gaan kijken, maar aan haar boek had gewerkt, had haar toekomst er heel anders uitgezien.. De Medische Commentator is ook buiten de stoel van de kaakchirurg actief. Onder haar voeten, op de zeebodem, zwom een giftige kwal. Literatuur is een mooi ding, maar dit bijeffect van Tolstoj had ik liever aan me voorbij laten gaan. (Die avond bespotte Sanne haar commentatoren, een actie die de koers van haar leven drastische beïnvloedde.)