Voor je boekenbeurt

Ik krijg regelmatig mailtjes van lezers met vragen over mijn boeken. Hou je een boekenbeurt (of boekpresentatie, elke school noemt het weer anders) over een van mijn boeken? Misschien heb je hier wat aan. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je me mailen. 

 

Wat vind je leuk aan schrijven?

Ik vind het bedenken van een verhaal het leukste wat er is. Het allermooist is het als het verhaal zich afspeelt in mijn hoofd. Dan is het net of ik het niet zelf bedenk, maar alleen moet opschrijven hoe het verder gaat. Ook het echte schrijven vind ik leuk. Dus de juiste woorden vinden om een zin of scène grappig, mooi, spannend of duidelijk te maken.

Hoe lang ben je al schrijver?

Ik schreef al graag en veel als kind en ik heb als volwassene ook altijd verhalen geschreven, maar ik maakte pas een boek af toen ik 33 was. Dat stuurde ik een jaar later op aan uitgeverijen en weer een jaar later lag het in de winkel. Dus als ik de dag tel dat ik een boek af had, dan ben ik nu acht jaar schrijver. 

Hoe kwam je op het idee van het Ministerie van Oplossingen?

Er is zoveel ellende in de wereld waar je in je eentje weinig aan kunt doen. Maar er zijn ook manieren om de wereld een klein beetje beter te maken. door aardig te zijn tegen mensen, iemand te helpen. Daar dacht ik lang over na. Toen hoorde ik heel veel jaar geleden een stukje op de radio over wat postbodes doen met brieven die ze niet kunnen bezorgen. Dus brieven aan alleen ‘oma’ of 'aan God,' bijvoorbeeld.  Toen kwamen die twee dingen samen en begon het Ministerie.

Hoe lang doe je over een boek?

Ik heb héél lang aan het Ministerie van Oplossingen gewerkt. Want ik was nog niet echt een schrijver in het begin. Elke keer dat ik het opnieuw las, vond ik het niet goed genoeg en ging ik het opnieuw schrijven. Na jaren herschrijven, heb ik het toen toch maar opgestuurd aan een uitgeverij en daar vonden ze het gelukkig goed. 

Over de volgende delen deed ik ongeveer anderhalf jaar of een jaar per boek. De boeken over Jippie gaan iets sneller. Aan Mot en de metaalvissers heb ik zo'n twee jaar gewerkt.

Heb je prijzen gewonnen?
Mot en de metaalvissers heeft de Kinderboekwinkelprijs 2023 gewonnen. Het boek is ook genomineerd geweest voor de Vlaamse literatuurprijs de Boon. De vijf boeken op die nominatie-lijst kregen een geldprijs en heel veel aandacht, dus dat was absoluut winnen ook al werd Mot niet eerste. Het boek werd ook genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023. 
Zowel Mot, als drie van de Ministeries en twee Jippies hebben op de tiplijst van de Kinderjury gestaan. 

Wie heeft de tekeningen in de boeken gemaakt?

Annet Schaap heeft de tekeningen in de Jippie-boeken gemaakt en Mark Janssen in het Ministerie van Oplossingen. Ze hebben ook de tekening op de kaft gemaakt. Sophie Pluim maakte de tekeningen in Mot en Ravi. De illustrator van een boek staat altijd aan het begin, op een van de eerste pagina’s, dus daar kun je het volgende keer opzoeken. 

Heb je tips voor als je zelf schrijver wilt worden? 

Schrijf al je ideeën op. Vaak denk ik: dat onthoud ik wel, maar dat is niet zo. Koop een klein schriftje en schrijf je ideeën op, soms ook kleine gesprekjes of hele stukken van een verhaal. 

En blijf schrijven! Als je het leuk vindt, blijf het dan doen. Dat mag ook in je dagboek zijn, of stukjes voor de schoolkrant. Als je maar bezig bent met het scherpen van je pen, zoals dat heet. Hoe meer je schrijft, hoe gemakkelijker je fantasie aan gaat en hoe beter je de juiste woorden kunt vinden.

Hoe oud ben je?

Ik ben 44.

Wat is je lievelingskleur?

Zwart voor kleren, blauw voor muren.

Wat was als kind je lievelingsboek?
Had ik niet! Er zijn zoveel goede boeken. Maar ik las als kind alles van Roald Dahl en Annie MG Schmidt en dat vind ik nog steeds mooi. 

Heb je kinderen?

Ik heb twee dochters (van 9 en 11) en twee stiefkinderen, maar die studeren al en wonen niet meer thuis.

Ben je nu een boek aan het schrijven?

Ik ben nu bezig aan het schrijven van een nieuw Ministerie van Oplossingen.

Heb je iets dat ik kan uitdelen bij mijn boekpresentatie?

Nee, eigenlijk niet. Maar ik geef je graag meer informatie en tips, je kunt me altijd mailen.