Mot en de metaalvissers

 De week dat Mot een duikboot vond, begon redelijk normaal. Dat was niet zo gek. Er moest nog heel wat gebeuren voor haar grote vondst. Ze had nog niet eens een magneet.  

 

Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen. 

 

Het verhaal speelt zich net niet in onze wereld af, Mots stad is wat roestiger en ouder.
De prachtige cover en de tekeningen in het boek, zijn van Sophie Pluim

Recensies

Mot heeft ontzettend veel geweldige recensies gekregen. De meeste op instagram, en er staan er een aantal op hebban en op goodreads. Ik ben er ontzettend blij mee. Hieronder een aantal quotes uit recensies op boekensites of uit de media, met de link naar het stuk steeds in de kop. Work in progress. 

"Een goed doortimmerd, fantasierijk avonturenverhaal waarin het in een ondergrondse watertunnel nog even écht spannend wordt en het goede glorieus overwint."

"Mot oogt als een klassiek, dik avonturenboek en maakt die verwachting ook waar (...) Fans van boeken als Lampje zullen genieten van dit spannende avonturenverhaal met diepgang en een eigentijdse toets."

"... vanaf daar krijgen we duistere machthebbers en duistere tunnels, maar ook opdrachten waar je moed voor nodig hebt en nieuwe vriendschappen-voor-het-leven. Het is heerlijk lezen over Roosebooms heelalletje, dat - zoals in elk goed fantasyboek - door de onderliggende thema's toch allerlei verbanden heeft met onze wereld. En passent lezen we over hoe macht werkt, als contrast met een samenleving waarin er voor iedereen plaats is, en (mooie lijn in het verhaal) hoe Mot en haar moeder elkaar beter leren te begrijpen (...) Mot en de metaalvissers is nu al een van de bijzonderste boeken van 2022."

 "Een van de leukste dingen aan Mot en de metaalvissers is de manier waarop Rooseboom omgaat met spanning. Het boek is meeslepend en verrassend, de ontknoping blijft tot het laatste moment moeilijk te raden, maar de spanning loopt niet zo akelig op dat je dwangmatig verder moet lezen. Je leest Mot en de metaalvissers niet omdat je niet anders kan, maar omdat je van iedere bladzijde geniet en liefst zo lang mogelijk bij Mot in haar roestige wereld wil blijven." 

"Mot en de metaalvissers is een vlot geschreven avonturenverhaal waarin maatschappelijke thema’s en de omgang tussen kinderen en hun ouders een belangrijke rol spelen."

"Dit betoverende boek zit ragfijn in elkaar. Alles klopt. Alles heeft een functie. Dat maakt het niet alleen buitengewoon om te lezen, maar ook heel bijzonder om te herlezen. Er is steeds meer te ontdekken en te bewonderen. 'Mot en de metaalvissers’ bevat bovendien alle bouwstenen van een lievelingsboek. Het is spannend, verrassend, ontroerend en authentiek. Steeds als je denkt te weten hoe het zal gaan, loopt het weer net anders. Met personages zo levensecht dat ze je vrienden worden. Met plekken zo rijk en beeldend beschreven dat ze je thuis worden. Het ziet er bovendien beeldschoon uit. De vele roestige illustraties zijn van Sophie Pluim en sluiten als een krachtige magneet op het verhaal aan. Een boek om in te wonen."

Femke Liemburg, van Boekhandel Daan Nijman in Roden besprak Mot als het Boek van de Week. "Zeer de moeite waard."

 "Mot en de metaalvissers is een geweldig boek. De personages zijn geweldig verzorgd, er staan mooie figuurlijke zinnen in en prachtige vergelijkingen. Het spreekt daarnaast tot de verbeelding en de contrasten tussen al die personages levert een spannend en geheimzinnig verhaal op met meerdere lagen." 

"De schrijfstijl van Sanne Rooseboom is heerlijk. De sfeer in het hele boek voelt hartverwarmend aan en het is een boek dat zeker een plekje in je hart krijgt (...) Mot en de metaalvissers is een heerlijk avontuurlijk kinderboek. Het is voor iedereen een aanrader, voor zowel jong als oud, doordat er verschillende mooie en belangrijke elementen in het boek verwerkt zijn. De illustraties zorgen ervoor dat het voor je ogen ook een feestje is om naar te kijken.


"Mot en de metaalvissers is het best te omschrijven als een gothic-industrieel kinderboek. Dat is in sfeer en vormgeving, inclusief de puike illustraties van Sophie Pluim, tot in de finesses doorgevoerd. Het roest spat als het ware van de bladzijden af en dat maakt het boek authentiek en eigenzinnig."

"Met veel verbeelding schreef Sanne een verhaal dat boeit van de eerste tot de laatste pagina.  Fijn is dat er naast de klassieke strijd tussen goed en kwaad, ook ruimte is om de moeizame band tussen een moeder en dochter te beschrijven.  Door de mix van gevoel, actie en fantasie, zal dit boek een ruim publiek kinderen aanspreken.  De fijne illustraties van Sophie Pluim in roestige kleuren, passen helemaal bij de thema’s van het boek en brengen het verhaal echt tot leven.  Dit boek heeft alles wat een goed jeugdboek moet hebben en is dus een echte aanrader." 

"Mot en de metaalvissers geeft je een warm, knus en tegelijkertijd spannend gevoel. Je wil niets liever dan bij de Werf horen, waar mensen nét een beetje anders leven, maar iedereen heel erg zichzelf mag zijn. Ik had niet kunnen verzinnen dat je zo’n ontroerend en tegelijk meeslepend verhaal zou kunnen schrijven over roest en duikboten."

"Het roestige, wat je frequent kan terugvinden in de verhaallijn, zie je ook letterlijk in het boek. Het is verwerkt in de mooie illustratie op de cover, in de prachtige schutbladen en op versieringen en tekeningen doorheen het hele boek. De auteur slaagt er zo in om een nostalgisch gevoel op te roepen in deze fictieve en geheimzinnige wereld."

."

"Er is een fijne afwisseling tussen de twee hoofdverhaallijnen. De ondergang van De Werf en de relatie tussen Mot en haar moeder. Deze twee verhaallijnen vormen samen een prachtig geheel waarbij er steeds gebruik is gemaakt van een kleine cliffhanger. De overwegend zwarte en bruine illustraties van Sophie Pluim sluiten naadloos aan op het verhaal." 

"Ik vond het heerlijk om samen met Mot door de stad te wandelen. Vooral de Werf, die wilde ik in het echt zien. Gegeven de omschrijvingen en de illustraties was het een magische plek (...)  De illustraties waren echt fantastisch, wat heb ik genoten van ze! Mooie stijl, toffe kleurkeuze (paste erg bij het metaalvissen gedeelte). Al met al, ik heb ZO genoten van het boek. Zodra ik begon met lezen, BOEM, ik moest doorlezen. Het was stoer, avontuurlijk, tof, spannend, en leuk en ik zou het aan iedereen aanraden."